Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Felépítés és felhasználási területek

A napkollektoros rendszerek felépítése

A napkollektor, az elnyelt a napsugárakat hővé alakítja és ez a hőmennyiség kerül hasznosításra. A keletkezett hőenergia felhasználható:

  • melegvíz készítésre,

  • épületek fűtésére, vagy

  • medencék vizének fűtésére használható.

 

Rendszerkialakítások:

Melegvíz készítés napkollektorral meglévő rendszer esetén: a melegvíz tároló két darab belső, csőköteges hőcserélővel rendelkezik, amiből az egyik segítségével a napkollektor, míg a másikkal a meglévő fűtési rendszer melegíti a tárolóban található használati melegvizet (HMV).

 

Melegvíz készítés napkollektorral meglévő rendszer esetén: a meglévő melegvíz tároló elé egy sorba kötött egyhőcserélős tároló kerül beépítésre, ami a használati hidegvizet (HHV) a napkollektorok segítségével felfűti (előmelegíti), így a meglévő rendszernek már nem kell ezt megtennie.

 

 

Medencetemperálás napkollektorok segítségével: a gázkazán és a szolár rendszer hőcserélője sorba van kötve és így történik a medence vizének felfűtése.

 

Medencetemperálás és melegvíz készítés napkollektorok segítségével: a gázkazán és a szolár rendszer hőcserélője sorba van kötve és így történik a medence vizének felfűtése, míg a melegvíz készítés előnykapcsolásban az „N1” rendszerkialakításban szemléltetett módon egy kéthőcserélős melegvíz tároló segítségével készíti a melegvizet.

 

 

Melegvíz készítés és fűtés rásegítés: a melegvíz készítés előnykapcsolásban az „N1” rendszerkialakításban szemléltetett módon egy kéthőcserélős melegvíz tároló segítségével készíti a melegvizet, ill. mikor már nincs szükség melegvízre, akkor a felületi hőleadókra dolgozik.

 

 

Melegvíz készítés, fűtésrásegítés és medencetemperálás: a melegvíz készítés előnykapcsolásban az „N1” rendszerkialakításban szemléltetett módon egy kéthőcserélős melegvíz tároló segítségével készíti a melegvizet, a fűtésrásegítés egy rendszertárolóval, míg a medencetemperálás a már fentebb ismertetett sorba kötött hőcserélős megoldással tud működni