Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Mi is az energiatanúsítvány?

Az épületek hűtésére, fűtésére az energiafelhasználásunk több mint 40%-át fordítjuk, amely érték a klímaváltozás hatására folyamatosan növekszik.  A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy míg családi házaknál a költségek nagy részét a fűtés, addig irodaházaknál és nagyobb méretű ingatlanoknál a hűtés teszi ki. Az energiafogyasztás és a CO2 kibocsátás csökkentését célozzák, az EU-irányelvek és a hazai szabályozások.

A tanúsítvány egy olyan új eszköz, amely racionálisabb energiafelhasználásra ösztönöz, mert az épület tényleges energiafelhasználását hasonlítja egy ugyanolyan alakú, méretű és rendeltetésű - a követelményeknek éppen megfelelő - épület energiafogyasztásához. Ehhez viszonyítva sorolja az "A+"-tól "I"-ig terjedő minőségi osztályba, ahol a "C" minőségi osztály a követelményeknek megfelelő minimum szintet jelenti. Elkészíthető az egész épületre, de természetesen egy lakásra is.

 

A követelményértékek az épület felület/térfogat arányától és a rendeltetéstől függenek, azaz gyakorlatilag ahány épület, annyi követelményérték. Egy naturális mutatóban (pl. kWh/m³ megadott szám éppúgy nem lenne kifejező, mintha típus megadása nélkül egy gépkocsi fogyasztásáról azt mondanánk, hogy 8 liter/100 km: ez lehet nagyon sok egy kisautó és igen jó egy terepjáró esetében. Vagyis minden épületet a „saját skáláján” kell mérni. A betűkkel jelzett osztályok közül az „A” jelenti a csúcsminőséget, a „C” azt, ami az új szabályozásnak megfelel, attól lefele pedig információt kapunk arról, hogy mennyire „energianyelő” az épületünk.

Ha az épület energetikai minőségi osztálya nem éri el a „C” kategóriát, akkor energia-megtakarításra irányuló üzemviteli intézkedések, illetve hosszabb távon megvalósítható energiahatékonyságot növelő, felújítási, korszerűsítési munkák elvégzése javasolt. Cégünk, a HGD Kft. kész javaslatot tenni Önnek, hogy miként tudná épületének energiafelhasználását csökkenteni.
Cél a tulajdonos tájékoztatása az energiahatékonyság növelésének lehetőségeiről. A javaslat kitérhet arra, hogy a javasolt megoldások egyenkénti vagy együttes megvalósítása esetén hogyan változik az adott épület fajlagos primer energiaigénye, illetve ez alapján az épület milyen energetikai minőségi osztályba kerülhet. A javaslatnak az épület rendeltetését, műszaki állapotát figyelembe vevő költséghatékony megoldásra kell irányulnia, és figyelemmel kell lennie a reális megvalósíthatóságra is. A javaslatban foglaltak megvalósítása nem része a tanúsítványban foglalt tények igazolásának.

 

Az energiatanúsítvánnyal nem csak egyszerűen egy darab papírt kapunk. A tulajdonosok üzemeltetési, illetve korszerűsítési tanácsokat is kapnak, amelyek megvalósításával csökkenhető az energiafogyasztás és a rezsiköltség. A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes. Ezért érdemes és szükséges már a tervezés fázisában gondolni a megvalósuló épület energetikai minőségére! A tervezés során a szerkezetek és a gépészeti rendszerek megfelelő módosításaival könnyen orvosolhatók az esetleges problémák, ugyanis a beépített szerkezetek mindegyikének meg kell felelnie az előírásoknak.