Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján az épületben a téli hőveszteség 10 kW, és a nyári hőnyereség 5 kW, ezért a fűtési hőszükséglet ellátására 1 db BOSCH gyártmányú 8,8+9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 2 db 100 m-es egymástól 7 m távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve.

A furatokba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 15°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat bentonitos tömedékelő-anyaggal vettük körbe a fúrólyukban.
A szondában található hőhordozó közeg az épületen belül rézcsövön jut el a hőszivattyúig. A szükséges tömegáram beszabályozását TA STAD típusú beszabályozó szelep biztosítja. A szonda kizárhatóságát golyóscsapok biztosítják. A primer kör légtelenítését flamco automata légtelenítő biztosítja. A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történik.
A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével.
A használati melegvizet a hőszivattyú a beépített 185 literes tárolójába készíti. A legionella baktérium elkerülése érdekében a hőszivattyú szabályzó egységén be kell állítani, pl. kéthavonta, a melegvíz 60°C fölé fűtését.
A hőszivattyú primer és szekunder oldalán a szükséges tömegáramot és emelőmagasságot, a hőszivattyúba beépített, Wilo tip. keringető szivattyúk biztosítják.
A hőszivattyús rendszer primer oldal biztosítására 18 l-es zárt, membrános tágulási tartály, valamint rugóterhelésű biztonsági szelep került beépítésre. A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá helyeztük. Sikeres nyomáspróbát követően történt meg a hőszivattyúra való rákötés.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest XVI.
Fűtési teljesítmény: 
8,8 kW
Hűtési teljesítmény: 
9 kW
Átadás éve: 
2012