Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Hőszivattyús fűtés-hűtés és melegvíz termelés

Cégünk megoldást kínál a földhő-hasznosítására minőségi hőszivattyús rendszerek tervezésével, engedélyeztetésével és kivitelezésével

Hőszivattyús fűtés-hűtés és melegvíz termelés

Világunkban központi kérdés az energia előállítás. Mindenki azon fáradozik, hogy minél olcsóbb, környezetbarát rendszereket alkosson. A fosszilis energiahordózok (szén, olaj, földgáz) világpiaci ára napról-napra növekszik, ennek következtében a rossz hatásfokú fűtési rendszerekkel egyre drágábban tudunk fűteni. Ilyenkor merül fel az igény egy újabb, jobb és olcsóbb fűtési mód alkalmazására. Ilyen fűtési mód lehet egy hőszivattyús rendszer.

A hőszivattyú működését legegyszerűbben egy fordított üzemű hűtőgépként képzelhetjük el. A hűtő egy adott térből elvonja a hőt, és állandó alacsonyabb hőmérsékleten tartja, a többlet hőt a környezetnek adja át, (házi hűtőinkben általában egy csőkígyóval a doboz hátulján). A hőszivattyú pont ellentétesen működik. Hőszivattyúnál a hőfelvétel a környezetből történik, például szonda vagy talaj kollektorban áramló fagyálló és víz keverék segítségével. A hőleadás (alacsony hőmérsékleten 35-45°C) pedig a fűtendő helység fűtésére fordítódik. Ennek a hőnek a szállítása a hűtőkhöz hasonlóan itt is hőátadó közeggel történik. A hőszivattyú legnagyobb előnye a sokszínű alkalmazhatóság, például használhatjuk: melegvíz készítésre, medencefűtésre, az épületünk fűtésére és hűtésére. A hőszivattyú működtetéséhez szükséges áramot, kedvezményes tarifán vásárolhatjuk meg, melyet GEO tarifának hívunk. A GEO tarifáról bővebb és folyamatosan frissített információt a következő honlapon találhatnak: 

https://elmuemasz.hu/egyetemes-szolgaltatas/szolgaltatasok/villamos-energia/villamos-energia-tarifak

 

A hőszivattyúk típusait a hőforrás alapján csoportosíthatjuk. Ez alapján a következő típusokat különböztethetjük meg:

  • Földhőszondás vagy talajszondás rendszer
  • Talajkollektoros rendszer
  • Talajvíz kutas rendszer
  • Levegős hőszivattyús rendszer
  • Technológiai és egyéb hulladékhős
  •  

A HGD Kft. több, mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik a hőszivattyús rendszerek tervezése és kivitelezése terén. Fő profilunk a sekély-geotermikus hőszivattyús rendszerek telepítése, amellyel kapcsolatban több száz referenciával rendelkezünk, de megvalósítottunk több vízkutas, levegős és hulladékhős (pl. elfolyó termál, alagúthő) rendszert is.

  

A hőszivattyús rendszereinket tervezéssel, engedélyeztetéssel és kivitelezéssel együtt ajánljuk Önnek.

 

A hőszivattyús hűtéssel lecserélheti a légkondicionálót!

 

 

A hőszivattyú alkalmazását általában a fűtéssel kötik össze, de éppen úgy használható hűtésre is. A hőszivattyú hűteni, fűteni és meleg vizet előállítani is képes, ha egy jól kiépített rendszert használunk. Ennek köszönhetően a hagyományosnál jóval olcsóbban és környezetbarátabb módon lehet energiát előállítani és felhasználni.

hőszivattyús hűtést sem mindegy, hogy milyen berendezéssel végezzük, ugyanis többféle hőszivattyú is létezik. Lakások, vagy kisebb alapterületű házak esetében jó választás például a levegős rendszerű hőszivattyús rendszer, ami a környezetből elszívott levegőt hasznosítja, és ennek hőmérsékletét alakítja a kívánt szintre. Ez aktív hűtési rendszer, amit a hőszivattyú egy kompresszor segítségével képes működtetni. Kertes házak, vagy újonnan épülő társasházak, nagyobb épületek esetében ajánlott megoldás a földhőszondás hőszivattyús rendszer, amely kiegyensúlyozott teljesítményű fűtést és hűtést biztosít külön rendszer telepítése nélkül.

 

hőszivattyús hűtés több szempontból is előnyösebb választás nyáron, mint a légkondicionáló. Egyrészt energiatakarékosabb, ezzel együtt kevesebb kiadást is igényel, valamint fűteni is lehet vele, bár ezt az újabb légkondicionáló berendezések is tudják.

hőszivattyús hűtés tehát mindenféleképpen megfontolandó döntés. Keressen fel minket bizalommal a honlapunkon feltüntetett elérhetőségeink egyikén, és érdeklődjön szolgáltatásainkról!

 

Néhány egyedibb, kiemelendő referenciánk a teljesség igénye nélkül (tobábbi részletek a Referenciák résznél):

  - Pápa Bázisrepülőtér (2016) - hőközpont és szondamező: nagyberuházás, Magyarország legnagyobb földhőszondás rendszere

  - Magyar Zene Háza, Bp. XIV. (2020) - szondamező: nagyberuházás, egyedi védett kivitelezési környezet

  - OMRRK, Bp. XIII. - szondamező (2018): nagyberuházás, egyedi fásított, parkosított kivitelezési környezet

  - Váci Greens irodaház, Bp. XIII. (2016) - szondamező: Tichelmann bekötési rendszer

  - Érd Remdőrkapitányság (2017) - szondamező: szondatelepítés épület alá is

  - IKEA, Soroksár (2015) - szondateszt és szondamező méretezés: nagy kiterjedésű terület, több szondateszttel

  - Bosch, Campus 2 (2018) - szondateszt és szondamező méretezés: nagy kiterjedésű terület, több szondateszttel

  - Padma Campus, Kecskemét (2016) - szonda és energiacölöp teszt: cölöpalapba telepített energacölöp tesztelése is történt

  - Futura Bemutatóközpont, Mosonmagyaróvár (2012) - vízkutas hőszivattyús rendszer: talajvíz hasznosítás

  - BKV metró, Bp. (2010) - metró alagúthő hasznosítás: hulladékhő hasznosítás