Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Földhőszondás (és talajkollektoros) fűtés-hűtési rendszerek tervezése, engedélyeztetése és kivitelezése

Cégünk a legnagyobb méretben és legnagyobb számban valósított meg földhőszondás rendszereket Magyarországon

Földhőszondás (talajszondás vagy geotermikus szondás) rendszer:

Sokéves korábbi bányamérnöki tapasztalatunk révén, az ehhez kapcsolódó fúrási tevékenységet is igénylő geotermikus szondatelepítés, és az ehhez kapcsolódó rendszer tervezés jelenti a fő tevékenyégi körünket.

A szondatelepítés során általában 15 cm átmérőjű, jellemzően 100 méter (körülményektől függően 20 - 150 m) mélységű lyukat fúrunk a földbe. Ebbe helyezzük a szonda csőhurkot, amiben zárt rendszerben cirkulál a fagyálló - víz keverék. 

 

Földhőszondás rendszer

 

A függőleges hőnyerő szondákat ezt követően kb. 1,5 m mélységben vezetett vízszintes bekötővezetékekkel kötjük rá a több szondát egyesítő osztó-gyűjtő szerelvényre, amely kisebb rendszereknél az épületen belül, nagyobb rendszereknél (nagyszámú szonda esetén) külső aknában kerülnek kialakításra.

A talajszondás hőszivattyús primer hőnyerő rendszer nagyobb részei még a hőszivattyún kívül a keringtető szivattyú, hőtároló puffertartály, melegvíz tároló tartály, kiegyenlítő tartály és hőcserélő.

 

A HGD Kft. a primer rendszer teljes tervezését, engedélyeztetését és kivitelezését egy kézben elvégzi, adott esetben külön a külső rész kivitelezését is vállalja.

 

Talajkollektoros rendszer:

Annyiban hasonlítható a földhőszondás rendszerhez, hogy zárt hőnyerő rendszer, hőszállító folyadék keringtetésével, azonban függőleges hőnyerők helyett, vízszintes csővezeték hálózat képezi a hőcsrélő felületet a föld felé. Több száz méter hosszú speciális kemény PVC köpennyel ellátott polietilén csöveket fektetnek le kb. 1 méter mélyen. Fúrási tevékenységet nem igényel, ez azonban az egyik hátránya is, mivel nagy felületen kell megbontani a telket a csövek lefektetésekor, ezért leginkább új építésű házak esetén jöhet szóba. Segítségével négyzetméterenként kb. 25-35W energiát nyerhetünk. Ennek nagysága függ a talaj hővezetésétől, nedvességtartalmától.

Az ilyen rendszer részben táplálkozik a valódi földhőből, jelentős részben pedig a felszíni környezeti hő, és a napsugárzás jelenti az energia utánpótlást., így hatásfoka a környezeti, évszakos változások által jobban befolyásolt.

Talajkollektoros rendszer