Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Talajvízkutas fűtés-hűtés és melegvíz termelés

Talajvízkutas (vagy talajvizes) hőszivattyús rendszer:

Ennél a rendszernél zárt hőcserélő rendszer helyett, vízkutak telepítésével talajvizet termelünk ki, tehát a talajvíz képezi a hőszállító közeget a föld felöl. Vízkútból szivattyúval nyert víz hőjének elvonása után a vizet vagy egy másik kútba, vagy felszíni vízbe (patak, tó, folyó) vezetik. A talajvíz állandó hőmérséklete (7°C-14°C) és jó hőszállító-képessége révén ideális hőforrás.

További speciális felszíni vizes alkalmazás, amikor hőforrásként egy tó vagy folyó szolgál. Ebbe helyeznek el kollektorként szolgáló csöveket.

 

Talajvizes rendszer

 

A talajvizes rendszer hatékony megoldás lehet fűtési-hűtési célokra, ha az adott területen biztosítottak a vízföldtani feltételek (elegendő vízhozam és kevés kiválásra hajlamos oldott anyagot tartalmazó víz). Folyamatos használat miatt, itt különösen fontos jól kiképzett kutak telepítése.

Több ilyen rendszer tervezésében és telepítésében vettünk részt, így tapasztalatunk alapján -, mivel még ideális vízföldtani körülmények között is több karbantartást igényel, mint a zárt rendszerek, ezért - inkább nagyobb épületeknél, intézményeknél lehet létjogosultsága, ahol a rendszerek karbantartás megoldott.