Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján az épületben a téli hőveszteség 11 kW és a nyári hőnyereség 6 kW. A fűtési hőszükséglet ellátására 1 db BOSCH EHP 11 LW/M típusú 10,9+9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja. A hőszivattyú időjárásfüggő szabályozóval rendelkezik.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 2 db 100 m-es egymástól 7 m távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve.

A furatokba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat bentonitos tömedékelőanyaggal vettük körbe a fúrólyukban.
A szondák az épületben található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig. A szükséges tömegáram beszabályozását Watts típusú beszabályozó szelep biztosítja osztóáganként. A szondák körönkénti kizárhatóságát golyóscsapok biztosítják. A primer kör légtelenítését flamco légtelenítő és mikrobuborék leválasztó biztosítja.
A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történt.
A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével.
A használati melegvizet a hőszivattyú egy 165 l-es beépített tartályba készíti. A legionella baktérium elkerülése érdekében a hőszivattyú szabályzó egységén be kell állítani, pl. havonta, a melegvíz 60°C fölé fűtését.
A hőszivattyús rendszer primer oldal biztosítására 18 l-es zárt, membrános tágulási tartály került beépítésre. A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá helyeztük. A sikeres nyomáspróba után megtörtént a hőszivattyúra való rákötés.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest XVI.
Fűtési teljesítmény: 
11 kW
Hűtési teljesítmény: 
9 kW
Átadás éve: 
2012