Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján az épületben a téli hőveszteség 16,8 kW és a nyári hőnyereség 9 kW, ezért a fűtési hőszükséglet ellátására egy BOSCH gyártányú 16,8+9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a használati melegvíz-igényt is ellátja.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 3 db  talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve.
A furatokba Ø40 mm-es PE-Xa csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat speciális kvarchomokkal vettük körbe a fúrólyukban.
A szondák az épületben található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig. A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével.
A használati melegvizet a hőszivattyú egy 500 l-es dupla csőkígyós bivalens tárolóba készíti. A hőszivattyú a felső csőkígyóra csatlakozik, a napkollektor pedig az alsóra. A hőszivattyús rendszer primer oldal biztosítására 25 l-es zárt, membrános tágulási tartály, valamint rugóterhelésű biztonsági szelep került beépítésre. A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá kellett helyezni. Sikeres nyomáspróba esetén történhetett meg csak a hőszivattyúra való rákötés.

 

A tulajdonos 2009-ben a Nemzeti Energiatakarékossági Program keretében pályázati támogatást nyert a rendszer kivitelezésére.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest XII.
Fűtési teljesítmény: 
16,8 kW
Hűtési teljesítmény: 
9 kW
Átadás éve: 
2009