Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

Az épületben az összes téli hőveszteség 40 kW, a nyári hőnyereség 20 kW.

A fűtési hőszükséglet ellátására egy IVT Greenline gyártmányú 41,5 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja. A hőszivattyú időjárásfüggő szabályozóval rendelkezik.
A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 7 db 100 m-es egymástól 7-8 m távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve. A furatokba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget melynek téli üzemi hőfoka 0°C is lehet. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat speciális bentonitos zaggyal vesszük körbe a fúrólyukban. A szondák az épületen kívül az aknában található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől KPE csövön, majd az épületen belül rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig. A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történik.
A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével. A használati melegvizet a hőszivattyú egy 500 literes tartályba előkészíti, ezután egy 200 literes tárolóban tárolja.
A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá kellett helyezni. Sikeres nyomáspróba esetén történhetett meg csak a hőszivattyúra való rákötés.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Kulcs
Fűtési teljesítmény: 
40 kW
Hűtési teljesítmény: 
20 kW
Átadás éve: 
2008