Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján az épületben a téli hőveszteség 14 kW, a nyári hőnyereség 7,0 kW.

A fűtési hőszükséglet ellátására egy Bosch gyártmányú 14,4+9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja. A hőszivattyú időjárásfüggő szabályozóval rendelkezik.
A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 3 db 80 m-es egymástól 7 m távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve.
A furatokba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat speciális bentonitos zaggyal vettük körbe a fúrólyukban. A szondák az épületben található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig. A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történik.
A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével. A használati melegvizet a hőszivattyú egy 352 l-es tartályba készíti.

A Budapest XVIII. kerületben található ingatlanon megvalósított geotermikus fűtési-hűtési rendszer az összeállított tervek alapján a HGD Kft kivitelezésében készült el. (A képen látható napkollektoros rendszer nem a HGD Kft. kivitelezése.)

 

A tulajdonos 2009-ben a Nemzeti Energiatakarékossági Program keretében pályázati támogatást nyert a rendszer kivitelezésére.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest XVIII.
Fűtési teljesítmény: 
14 kW
Hűtési teljesítmény: 
7 kW
Átadás éve: 
2009