Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A hőszivattyús beruházás Pápán található. Miután az engedélyezési eljárást lefolytattuk, és a bányakapitánysági létesítési engedélyt megkaptunk a szondafúrásra, a hőszivattyús projektet megpályáztattuk a Nemzeti Energiatakarékossági Program keretében.

A tulajdonos megnyerte a pályázati összeget, elkezdődött a szekunder (épületen belüli hőleadó) oldal, majd pedig a primer (földtani hőnyerő) oldal tervezése, modellezése, kivitelezése.

A kapott adatok alapján az épületben a téli hőveszteség 9 kW, a nyári hőnyereség 4,5 kW. A fűtési hőszükséglet ellátására 1 db JUNKERS TE 90-1 típusú 9,1+9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a használati melegvíz-igényt is ellátja. A hőszivattyú időjárásfüggő szabályozóval rendelkezik.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 2 db 80 m mély egymástól 7 m távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. Azaz 2 db furatot mélyítettünk, ezekbe pedig egy-egy 40x3,7 mm átmérőjű KPE csőből U-hurkot telepítettünk. A primer oldali csőhurkokat feltöltöttük a közvetítő közeget, mely etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó anyag, és ezt keringtetjük. A szondahurkokat speciális bentonitos zaggyal vettük körbe a fúrólyukban. A szondák az épületben található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől 28 mm átmérőjű rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig.

A szükséges tömegáram beszabályozását Watts típusú beszabályozó szelep biztosítja osztóáganként, a beállítandó érték 18,6 l/min. A szondák körönkénti kizárhatóságát golyóscsapok biztosítják. A primer kör légtelenítését Flamco légtelenítő biztosítja. A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történik.

A fűtési rendszer ideális hőfoklépcsője 37/30°C, illetve a fűtési rendszer megengedhető maximális hőfoklépcsője 55/48°C. A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével, a hűtési rendszer hőfoklépcsője várhatóan 17/20°C. A használati melegvizet a hőszivattyú egy 200 l-es tartályba készíti. A hőszivattyú primer és szekunder oldalán a szükséges tömegáramot és emelőmagasságot, a hőszivattyúba beépített, Wilo tip. keringető szivattyúk biztosítják. A hőszivattyús rendszer primer oldal biztosítására 12 l-es zárt, membrános tágulási tartály, típusa Pneumatex SD 12.3, (P0=1,0 bar), valamint rugóterhelésű biztonsági szelep kerül beépítésre, Plef=3 bar lefúvatási túlnyomással. A feltöltésekor biztosítandó hideg üzemi nyomás Pa=1,4 bar.

A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá kell helyezni, amivel azt vizsgáljuk, hogy nem sérültek e meg a csövek. Sikeres nyomáspróba esetén történhet meg csak a hőszivattyúra való rákötés. A téli üzem vége illetve kezdete a Rego 600 szabályzón beállított külső hőmérséklet függvényében történik. A szekunder oldalon padló, fal, mennyezet fűtés-hűtés található.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Pápa
Fűtési teljesítmény: 
9 kW
Hűtési teljesítmény: 
4,5 kW
Átadás éve: 
2009