Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján az épületben a téli hőveszteség 25 kW, és a nyári hőnyereség 13 kW, ezért a fűtési hőszükséglet ellátására egy IVT gyártmányú 25 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja. A hőszivattyú időjárásfüggő szabályozóval rendelkezik.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán összesen 500 m-nyi egymástól változó távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve.
A furatokba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat speciális kvarchomokkal vettük körbe a fúrólyukban.
A szondák az épületen kívül található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől KPE csövön, majd az épületen belül rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig. A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történik.
A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével. A használati melegvizet a hőszivattyú egy 300 literes tartályba készíti. A primer oldal hőhordozóközeg tágulását egy 35 literes SD 35.10 típusú kiegyenlítő tartály veszi fel. A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá kellett helyezni. Sikeres nyomáspróba esetén történhetett meg csak a hőszivattyúra való rákötés.

A tulajdonos 2008-ban a Nemzeti Energiatakarékossági Program keretében pályázati támogatást nyert a rendszer kivitelezésére.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest XII.
Fűtési teljesítmény: 
25 kW
Hűtési teljesítmény: 
13 kW
Átadás éve: 
2008