Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján a téli hőveszteség 15 kW és a nyári hőnyereség 14 kW, ezért a fűtési hőszükséglet ellátására így 1 db REHAU GEO gyártmányú 14,8 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 5 db 100 m-es talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve.
A furatba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget. A furatban egy hurok van elhelyezve, és a szondahurkokat speciális bentonitos zaggyal vettük körbe a fúrólyukban.
A szondában található hőhordozó közeg az épületen belül acélcsövön jut el a hőszivattyúig. A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történik. A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével. A használati melegvizet a hőszivattyú a telepített 1000 literes rendszertárolón keresztül frissvízmodul segítségével készíti, teljesítménye 50 liter/min.
A hőszivattyús rendszer primer oldal biztosítására 35 l-es zárt, membrános tágulási tartály, valamint rugóterhelésű biztonsági szelep került beépítésre. A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá helyeztük. Sikeres nyomáspróbát követően történt meg a hőszivattyúra való rákötés.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Szeged
Fűtési teljesítmény: 
15 kW
Hűtési teljesítmény: 
14 kW