Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján az épületben az összes téli hőveszteség 11 kW, így a fűtési hőszükséglet ellátására 1 db JUNKERS gyártmányú 10,7+9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 3 db 70 m-es egymástól 6,8 és 6,4 m távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve.
A furatokba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat speciális kvarchomokkal vesszük körbe a fúrólyukban.
A szondák az épületben található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig. A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történik. A használati melegvizet a hőszivattyú egy 165 literes beépített tartályba készíti. A primer oldal hőhordozóközeg tágulását egy 18 literes kiegyenlítő tartály veszi fel.
A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá kellett helyezni. Sikeres nyomáspróba esetén történhetett meg csak a hőszivattyúra való rákötés.

 

A tulajdonos 2008-ban a Nemzeti Energiatakarékossági Program keretében pályázati támogatást nyert a rendszer kivitelezésére.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Nagykovácsi
Fűtési teljesítmény: 
11 kW
Hűtési teljesítmény: 
9 kW
Átadás éve: 
2008