Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján az épületben a becsült téli hőveszteség 11 kW, ezért a fűtési hőszükséglet ellátására 1 db JUNKERS gyártmányú 10,7 +9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja. A hőszivattyú időjárásfüggő szabályozóval rendelkezik.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 2 db 100 m-es talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve.
A furatokba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat speciális bentonitos zaggyal vesszük körbe a fúrólyukban.
A szondák az épületben található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig. A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történik.
A használati melegvíz készítése frissvíz modullal történik, így a használati melevizet közvetlenül nem tároljuk. Használati melegvíz készítéskor a hőszivattyú egy meglévő 1000 literes rétegtároló felső részét fűti (kb. 200 liter víz), és melegvíz fogyasztásnál ezzel a felfűtött vízzel frissvíz modulon keresztül készül a használati melegvíz.
A hőszivattyú közvetlenül a meglévő 1000 literes rétegtárolót fűti fel, valamint erre a tárolóra dolgozik a meglévő napkollektoros rendszer is. Ebből a tárolóból egy külső fűtési hőcserélőn keresztül fűtjük fel a meglévő padlófűtési köröket. A fűtési rendszer hőhordozóközeg tágulását (hőcserélő után) egy 18 literes kiegyenlítő tartály biztosítja.
A primer oldal hőhordozóközeg tágulását egy 18 literes kiegyenlítő tartály veszi fel.
A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá kellett helyezni. Sikeres nyomáspróba esetén történhetett meg csak a hőszivattyúra való rákötés.

A tulajdonos a NEP-2009 keretein belül pályázati támogatást nyert a hőszivattyús rendszer kivitelezésére

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Szentgotthárd
Fűtési teljesítmény: 
11 kW
Hűtési teljesítmény: 
9 kW
Átadás éve: 
2009