Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház komplex megújuló energia rendszere

A kapott adatok alapján az épületben a téli hőveszteség 14 kW , a nyári hőnyereség 9 kW. A fűtési hőszükséglet ellátására egy Bosch gyártmányú 14,4+9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a használati melegvíz igényt is ellátja.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 3 db 100 m-es egymástól 7 m távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve. A furatokba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget melynek téli üzemi hőfoka 0°C is lehet. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat speciális bentonitos zaggyal vettük körbe a fúrólyukban.
A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével. A használati melegvizet a hőszivattyú egy 500 l-es kombi HMV tartályba készíti. A HMV tárolóban két csőkígyó található. A hőszivattyú a HMV tároló felső részére van kötve, a napkollektor (nem HGD Kft. kivitelezés) pedig az alsóra.
A Budapest XV. kerület, Molnár Viktor u. 34. sz. ingatlanon a megvalósított geotermikus fűtési-hűtési rendszer az Aqua-Fontana Bt. által összeállított tervek alapján, a HGD Kft. kivitelezésében készült el.

Alkalmazott technológiák: 
Kombinált és hulladékhőt hasznosító hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest XV.
Fűtési teljesítmény: 
14 kW
Hűtési teljesítmény: 
9 kW
Átadás éve: 
2012