Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Magyar Autoklub - tervezés és engedélyezés

Hőszivattyús beruházás víztermelő és -nyelető kutakkal a primer oldalon

A Magyar Autóklub, a Budapest IV. ker. Berda József utca 15. alatt lévő ingatlanán az újonnan épült irodaházának fűtését-hűtését és használati melegvíz ellátását alternatív/megújuló energia felhasználásával szerette volna megoldani. A területen (1,8 ha) zárt földszondás hőszivattyús rendszer telepítése nem volt megoldható a nagyfokú beépítettség miatt. A nyitott kútpáros rendszer kiépítésének a lehetősége viszont adott volt a Duna közelsége, valamint a felszínközeli jó vízadó képességgel rendelkező földtani közeg meglétének köszönhetően. A vízjogi létesítési engedélynek megfelelően 3db termelő-nyelető kútpár kivitelezése valósult meg egyenként 15-15 m talpmélységgel.

A szükséges vízmennyiség 300 m3/nap. A területen az 1,0 – 11,0 m közötti mélységben elhelyezkedő, pleisztocén korú kavics, homokos kavicsrétegek alkalmasak a technológia által igényelt (500 l/p; 300 m3/nap) vízmennyiség biztosítására.

Az épület fűtéséről és hűtéséről két darab AERMEC gyártmányú geotermikus hőszivattyú gondoskodik. A berendezések kútvizes rendszerről üzemelnek és alacsony hőfokú fan-coilos hőleadó hálózatra dolgoznak. A hőszivattyúk egyenként 121 kW fűtési és 106 kW hűtési teljesítményt biztosítanak a rendszer számára.

A berendezések névleges körülmények között EUROVENT minősítés szerint is teljesítik a magas, 4,45-ös COP értéket. Mivel többkompresszoros kialakításúak, ezért részterhelésen is maximális hatásfokkal dolgozhatnak. Segíti ezt a beépített elektronikus adagolószelep is, melynek használatával a hőszivattyú üzeme során a hűtő körfolyamat maximálisan tud alkalmazkodni az üzemi körülményekhez. Az üzembiztonságot fokozza a berendezések kétkörös kialakítása, amely biztosítja, hogy az egyik hűtőkör bármely okból történő kiesése esetén a berendezés üzemképes maradjon.

 

Társaságunk a vízkutak tervezését és engedélyezését végezte.

Alkalmazott technológiák: 
Vízkutas hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest IV.
Fűtési teljesítmény: 
214 kW
Hűtési teljesítmény: 
197 kW
Megbízó: 
Magyar Autoklub