Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Magyarország legnagyobb hőszivattyús földhőszondás rendszere - Pápa Bázisrepülőtér (NATO)

A pápai katonai repülőtéren, NATO beruházás keretében egy olyan hangárkomplexum kivitelezése fejeződött be, amelynek fűtését és hűtését az ország legnagyobb hőszivattyús földhőszondás rendszerét látja el. Az 1650 kW fűtési és 720 kW hűtési igényre méretezett, és 27000 m teljes szondahosszal rendelkező geotermikus rendszer mérete európai viszonylatban tudomásunk szerint az 5. legnagyobb.

A rendszer engedélyeztetését és terveinek elkészítését (primer külső rész és hőközpontok) a HGD Kft. végezte 2013-tól, majd annak kivitelezését is megnyerte 2015-ben.

A munkát 2015 április végén kezdtük. A 2 nagyméretű szondamező teljes kivitelezését sikeresen végrehajtottuk, amely összesen 270 db, 100 m mély szonda telepítését, 11 nagyméretű osztó-gyűjtő aknak kivitelezését és a szondák vízszintes bekötővezetékeinek kiépítését foglalta magában. Az szondák közmű bekötése és az osztó-gyűjtő aknák építése jelenleg folyamatban van. A hőközpontok gépészeti kivitelezését pedig október eljére ütemeztük be. A hőközpontok teljes kivitelezése szintén a HGD Kft. feladata volt. 

(A szondamező tervezést megalapozó terepi méréseket - szondatesztet is a HGD Kft. hajtotta végre. Lásd külön referenciaként.)

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Pápa
Fűtési teljesítmény: 
1650 kW
Hűtési teljesítmény: 
720 kW
Átadás éve: 
2018
Megbízó: 
NATO, KÉSZ Zrt.