Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Tesco Áruház hőszivattyús rendszere

2010-ben a TESCO Global Áruházak Zrt. beruházásában, a Budapest XVII. Pesti úton valósult meg egy meglévő áruház energetikai fejlesztése. Ennek keretein belül hazánkban eddig még nem alkalmazott trigenerációs energiarendszert hoztak létre, amely tartalmaz hőszivattyús fűtés-hűtést + gázmotoros áramtermelést + gázmotor hulladékhő hasznosítást + abszorbciós hűtést.

A hőszivattyús rendszerek fenntartható üzemeltetésének alapvető feltétele a hőnyerő – primer – oldal hőfokszintjének folyamatos mérése fűtési és hűtési üzemben is. Ez vonatkozik közvetlen földhő hasznosítás esetére szondáknál és a rétegvizes kútpáros rendszerek vízforgatásának hőmérséklet ellenőrzésére egyaránt. Az összehasonlítás alapja a hőszivattyús projektek előkészítő fázisában elvégzett próbaszonda telepítés és a nemzetközi szabványok szerint elvégzett Thermal Response Test eredményei alapján készített szondamező modellezésnél kapott 25 éves üzemidőre vonatkozó földhő hőmérsékleti előrejelzés. Ha a projekt kivitelezése a modellezett szondarendszerrel történik, akkor nagy valószínűség szerint a tényleges monitoring földhő hőmérséklet mérés igazolni fogja az előzetesen modellezett adatokat.
Mindezek jelentőségét figyelembe véve lett a Tesco Pesti úti hőszivattyús projektjénél elhatározva, hogy a földhő monitoringra szükség van a földhőszondamező földtani környezetére gyakorolt hatásának tanulmányozása érdekében. A külső munkák során a projekt keretében összesen 130 db 100 m mély talajszonda létesült, és ezen túl még két szondát telepítettünk a földhőmonitoring, a földhőszondás rendszer működésének nyomon követésére.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest XVII.
Fűtési teljesítmény: 
645 kW
Hűtési teljesítmény: 
860 kW
Átadás éve: 
2010
Megbízó: 
TESCO Global Áruházak Zrt.