Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Völgyhíd Hídmérnökségi Telep hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján az épületben a téli hőveszteség 14 kW és a nyári hőnyereség 7,3 kW, ezért a fűtési hőszükséglet ellátására 1 db Junkers gyártmányú 14,4+9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja. A hőszivattyú időjárásfüggő szabályozóval rendelkezik.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 3 db 80 m-es egymástól 7 m távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve.
A furatokba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget melynek téli üzemi hőfoka 0°C is lehet. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat speciális bentonitos zaggyal vettük körbe a fúrólyukban.
A szondák az épületben található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig. A szükséges tömegáram beszabályozását Watts típusú beszabályozó szelep biztosítja osztóáganként. A szondák körönkénti kizárhatóságát golyóscsapok biztosítják. A primer kör légtelenítését flamco légtelenítő biztosítja.
A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történik.
A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével. A használati melegvizet a hőszivattyú egy 360 literes tartályba készíti. A primer oldal hőhordozóközeg tágulását egy 25 literes kiegyenlítő tartály veszi fel.
A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá kellett helyezni. Sikeres nyomáspróba esetén történhetett meg csak a hőszivattyúra való rákötés.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Kőröshegy
Fűtési teljesítmény: 
14,4 kW
Hűtési teljesítmény: 
9 kW
Átadás éve: 
2008