Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Aivarex Kft.: gyártócsarnok hőszivattyús rendszere

Az Aivarex Kft. beruházásában megvalósult hőszivattyús rendszer Budapest XVI. kerületében található. A cég jelenleg is fémmegmunkálással foglalkozik. A beruházás két ütemben valósult meg.

Az első lépésben egy 600 m2-es gyártócsarnok (irodahelységekkel) épült meg 2006-ban. A tulajdonos előrelátó volt, számított arra, hogy ez a gyártócsarnok bővítésre kerül majd (újabb 600  m2-es csarnokkal), így a szondás rendszer modellezését, valamint kiépítését a teljes gyártócsarnokra (1200 m2) kérte.

Ez alapján, a primer (földoldali hőnyerő) oldalon 2x12 db 100 m mély fúrást mélyítettünk, és ezekbe U-alakú talajszondákat helyeztünk el. A szondahurkokat speciális bentonitos zaggyal vettük körbe a fúrólyukban a jobb hőátadás érdekében. A teljes szondamezőt (24 db talajszonda) két részre osztottuk, és két db osztó-gyűjtőhöz csatlakoztattuk. Az osztó-gyűjtő aknáktól épületen kívül 90 mm átmérőjű KPE csövön, épületen belül pedig 76x2,9 mm átmérőjű acélcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig. Az első gyártócsarnok fűtési hőszükséglet ellátására 1 db IVT Greenline D70 típusú 70 kW teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a használati melegvíz-igényt is ellátja. A hőszivattyú időjárásfüggő szabályzóval rendelkezik. Amíg a másik gyártócsarnok nem épült meg, addig a két szondamezőt felváltva használtuk.

3 év múlva megépült a második gyártócsarnok is. Az előző csarnok fűtési tapasztalatai alapján egy IVT Greenline D55 típusú, 55 kW teljesítményű hőszivattyú lett beépítve. A fűtési rendszer ideális hőfoklépcsője 37/30°C. A fűtési rendszer maximális hőfoklépcsője 55/48°C. A két hőszivattyúval 2 db 1000 literes puffer tárolót fűtünk fel, és a két puffer tárolóból vesszük ki a szükséges hőt a szekunder (épületen belüli hőleadó) oldalnak. A két hőszivattyú a használati melegvizet is megoldja előnykapcsolásban. A használati melegvizet a hőszivattyú egy 300 literes és egy 500 literes bivalens tárolóban tárolja. A bivalens tároló duplafalú, mely a használati melegvíz fűtését látja el és a benne lévő felső hőcserélőt a csatlakoztatott gázkazánnal is lehet fűteni. A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hűtési hőcserélő beépítésével. A két hűtési hőcserélő egyenként 36 kW-os, így 72 kW hűtési teljesítményt tudunk ellátni. A hűtési rendszer hőfoklépcsője 17/20°C. A szekunder oldalon a gyártócsarnokban ipari padlófűtés, az irodai részen pedig padló, fal, mennyezet fűtés-hűtés került kivitelezésre.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest XVI.
Fűtési teljesítmény: 
67 + 55 kW
Hűtési teljesítmény: 
70 kW
Átadás éve: 
2009