Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Földhőszonda fúrás

Földhőszonda-fúrás, szondacsövek típusai

2005-től 2014 elejéig az országban a legtöbb földhőszondát társaságunk fúrta és építi több megawattal a hőszivattyús rendszereket. Megalakulásunk óta több mint 13.000 kW beépített hőszivattyús teljesítménnyel és 270.000 méter földhőszonda telepítéssel büszkélkedhetünk országszerte. Szintén nagy tapasztalattal rendelkezünk vízkutak tervezésében és fúrásában (kb. 300 db az ország különböző helyein, változó kőzetekben).

A fúrási és kútkiképzési munkák a vonatkozó MI-10.136 ágazati szabvány, valamint a hatósági és helyhatósági rendeletek betartásával végzendők.

 

A fúrás kivitelezése:

A földhőszonda-fúrás rotary vízöblítéses, vagy kemény kőzet esetén lyuktalpi mélyfúrókalapácsos technológiával történik, légöblítéssel. A fúrás során használt fúróiszap természetes iszap, melynek fajsúlya: 1,2 kp/dm3, iszapjavító anyagként, mely a lyukfal stabilitást is növeli, használható bentonit őrlemény, vagy speciális keverék pl.: compaktonit.
A fúróiszapot szükség esetén bázistartályban kell biztosítani. A fúrás után a felesleges iszapot a fúrópontról el kell szállítani. Tárolására konténer vagy iszapgödör használható.

A fúrás során a terhelés és a fúrószerszám forgatása hidraulikus körökkel van biztosítva, míg az iszapszivattyú meghajtása ékszíjakkal történik. A fúráshoz nagy teljesítményű dugattyús iszapszivattyú van alkalmazva.
Légöblítéses, lyuktalpi kalapácsos fúrásnál a meghajtó közeg és a lyuktisztítás közege nagy nyomású levegő, melyet külön a helyszínre szállított nagy teljesítményű kompresszor biztosít.

Általánosságban elterjedt értékelés szerint a vertikális földhőszondás (Borehole Heat Exchanger = BHE) primer hőnyerés azért a legelfogadottabb a hőszivattyús rendszerek esetében, mert zárt rendszerben működik, környezeti kockázat a technológia telepítési szabályok betartása mellett nincs, fenntartható és hatékony működést eredményez. A BHE általában 50-200 m mély furatot jelent, változó átmérővel (általában 125-150 mm), amelybe műanyag csövet helyeznek el.

 

Többféle szondatípus létezik:

Magyarországon leggyakrabban a 40 mm átmérőjű szimpla U-alakú szondát alkalmazzák, míg például Németországban a dupla 32 mm-es típust telepítik rutinszerűen. Az utóbbi előnye, hogy teljesítménye 8-10%-kal jobb, mint a szimpla 40 mm-es szondáé, aminek magyarázata főleg az, hogy a dupla cső miatt kisebb a fúrólyuk-ellenállás értéke. A koaxiális szonda igen elterjedt Ausztriában. Ennek lényege, hogy az előremenő ág a visszatérő csőben helyezkedik el, és előnye a kisebb fúrási átmérő.

 

 

Konvencionális dupla U és koaxiális szonda

 

Tari et al. (2011) modellezései szerint a dupla és tripla U-szonda teljesítménye közel azonos, vagy alacsonyabb, mint a szimpla szondáé. Csak a W-alakú szonda képes 19%-kal többet teljesíteni, mint az előbb említett típusok. Ennek oka a termikus interakció a csövek között. A következő ábrán láthatók a különböző szondatípusok keresztmetszetei