Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Szakértés

Szakértés

Szakértői tevékenységeink során, mind az önálló szakvélemények, mind pedig egy nagyobb projekt részét képező összefoglaló, döntéselőkészítő tanulmányok készítésekor nagy hangsúlyt fektetünk az előzetes adatgyűjtésre és adatfeldolgozásra, a megfelelő előkészítésre.

Főbb szakértői tevékenységeink:
- engedélyeztetés
- szakvélemények
- döntés előkészítő és hatástanulmányok készítése
- földtani, vízföldtani, geotermikus tervezés, méretezés
- hidraulikai és transzport modellezés
- szondamodellezés és kiértékelés
- szondatervezés, méretezés

Szakképzett és több éves szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársaink, magas minőségű és szakmai tartalmú földtani, vízföldtani szakvélemények, döntés előkészítő tanulmányok, hidraulikai, szennyezőanyag és hőtranszport modellek készítésével, talajszondás, kollektoros és felszíni vizes rendszerek tervezésével és modellezésével önálló szakágként – és a gépészeti szakág munkájának támogatására – végzik munkájukat.

A vízügyi igazgatási szervek hatáskörébe tartozó létesítmények (pl. vízkutak, vízkutató fúrások stb.) kivitelezésnek feltétele, a jogerős vízjogi létesítési engedély, míg az üzemeltetéshez, szintén a Hatóság által kiadott vízjogi üzemeltetési engedély szükséges. Mindkét eljárás egy engedélyezési tervdokumentáció alapján történik, amely összefoglalja a tervezett és a megvalósult állapotokat, a tervezéssel érintett terület földtani, vízföldtani viszonyait, a vízbeszerzési lehetőségeket, valamint a tervezett vízkivétel várható hatásait.

A döntéselőkészítő illetve a vízbeszerzési tanulmányok, mint a tervezés első és egyik legfontosabb elemei szerepelnek a tervezési folyamatban. Ezek a tanulmányok tartalmazzák:
- a részletes megrendelői igényeket
- a tervezési terület földrajzi és geodéziai elhelyezkedését
- a földtani és vízföldtani viszonyokat
- vízkészletek állapotának vizsgálatát és rendelkezésre állását (figyelembe véve a vízadó rétegek leterheltségét, Hatósági szabályozásokat és egyéb korlátozásokat)
- vízbeszerzési javaslatokat (lehetőség szerint, több különböző változat vizsgálatával).

A hidraulikai és transzport modellezéseket feladattól és megrendelői igényektől függően, több céllal végezzük. Mai bevett engedélyezési gyakorlat során, a nagyobb vízkivételek, illetve nagyobb számú vízkút létesítése esetén, a vízkivételek hatásának vizsgálatához szinte elengedhetetlen a hidraulikai, esetleg hő- vagy szennyezőanyag transzport modellek készítése. Az ilyen modellvizsgálatok során az előzetes adatgyűjtések adatainak felhasználásával elkészítjük a tervezési terület megfelelő kivágatú és felépítésű három dimenziós modelljét és elvégezzük a különböző termelési verziókhoz, kút elhelyezésekhez tartozó modell-szimulációkat. 

Kapcsolódó referencia: 
Futura Interaktív Természettudományi Bemutató Központ