Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Talajszondás hőszivattyús rendszerek

Földhőszondás rendszerek

A földhőszondás hőszivattyús rendszer hőforrása a földtani közeg, ezért a telepítés során 20-200 m-es fúrólyukat mélyítenek a földkéregbe. Ebben a fúrólyukban - a primer oldalon - vertikálisan helyezik el a szimpla U, dupla U vagy koaxiális szondát. A zárt körben munkaközeg cirkulál, amely a felvett energiát a hőszivattyú segítségével adja át a szekunder oldali fűtési rendszernek.
Ezzel a technológiával megoldható az épületek fűtése, hűtése és használati melegvíz-ellátása, tehát lehetővé teszi a távhő- és gázszolgáltatóktól való függetlenséget.
Mivel a szonda a Föld belső hőjét hasznosítja, hőkinyerése független az időjárástól. További előnye, hogy a telket a fúrás pontszerűsége miatt nem kell nagy területen felbontani.
A hőszivattyú működtetéséhez áram szükséges, amelyhez az áramszolgáltatók kedvezményes tarifákat nyújtanak. A geotarifa az ELMŰ-ÉMÁSZ területen egész évben elérhető, a hőszivattyús tarifa bár országos szinten igénybe vehető, de csak a fűtési szezon alatt.
A földhőszondás hőszivattyús rendszer megújuló energiahasznosításnak minősül, és az Európai Unió 2020-as céljainak megfelelően az ilyen rendszereket minden tagországnak támogatnia kell. Hazánkban is többféle támogatásra lehet pályázni (KEOP, ZBR).
A fenti támogatásokkal jelentősen lerövidül a hőszivattyús rendszerek megtérülési ideje, akár 5 évre is csökkenhet.

Hőszivattyús rendszerek tervezése, modellezése

Hőszivattyús rendszerek tervezésénél a primer oldalból kinyerhető hőteljesítmény meghatározására nagyberuházások esetén, azaz 30 kW felett javasoljuk a geotermikus szondateszt (Thermal Response Test) elvégzését, hogy a hőszivattyús rendszer tervezése földtanilag sokkal megalapozottabb legyen.

A szondateszt kiértékeléséhez az analitikai eljárás mellett a GeoLogik TRT német szoftvert használjuk.

A megrendelőtől kapott adatok segítségével és a szondateszt eredményeit felhasználva lehetőségünk van több modellező software-rel különböző hőszivattyús rendszerek méretezésére. Az EED (Earth Energy Designer) program vertikális szondás rendszerekre alkalmazható, amelyet rutinszerűen alkalmaznak Európában hasonló projektekhez.

GLD (Ground Loop DesignTM) program segítségével a vertikális szondás rendszerek mellett horizontális kollektoros és felszíni vizes hőszivattyús rendszereket is tudunk méretezni a családi házaktól egészen az irodaépületekig.

Kapcsolódó referencia: 
Tesco Áruház hőszivattyús rendszere