Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Napelem

Napsugárzás Magyarországon

Globálsugárzás alatt a Napból érkező közvetlen sugárzás valamint az égbolt minden részéről érkező szórt sugárzás összegét értjük. A besugárzás területi eloszlását két tényező határozza meg: a földrajzi szélesség, valamint a felhőzet mennyisége.

 

Magyarországon a képen látható citromságra színnel jelölt területeken legmagasabb a sugárzás, de az országon belül tapasztalható kis szélességkülönbség miatt a besugárzás döntőbb befolyásoló tényezője a felhőzet mértéke.

 

Magyarországon átlagosan 1800-2000 óra közöttire tehető a napsugárzásos órák száma. Télen magasabb hegyvidékeink másfélszer annyi napfényes órában részesülnek, mint az alföldi területek, mivel télen gyakoriak az olyan inverziós helyzetek, amikor az alacsonyabban fekvő vidékeket megülő ködből magasabb hegyeink kiemelkednek, és zavartalan napsütésben részesülnek. Nyáron ellenben a hegységek borultabb, csapadékosabb időjárása miatt mindegy 10 %-kal kevesebb a napsütéses órák száma az alacsonyabb fekvésű sík fekvésű területekhez viszonyítva.

Elektromos áramot termelő napelemek

A fotovoltaikus hatáson alapuló napelemek fejlesztése az egyik legintenzívebben fejlődő műszaki terület. Építészeti célú felhasználásuk is rohamosan fejlődik. A napelem olyan félvezető eszköz, amely a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítja át.

A napelemek elhelyezhetők tetőre vagy homlokzatra is. Ötletes megoldás a homlokzatra, az ablakok fölé árnyékvetőként szerelt napelem.

 

 

A háztartási használatra szánt napelem ára folyamatosan csökken, hatékonysága pedig egyre nő. Közmű nélküli helyeken (pl. tanya, nyaraló, vadászház) kézenfekvő a használata, egyébként bárhol hasznos kiegészítő áramforrás lehet.
A hálózatra kapcsolt rendszer az igényeket a napelemből termelt energiából fedezi, amíg ez lehetséges. Amennyiben az igény nagyobb, mint a napelem rendszer pillanatnyi teljesítménye, akkor hálózatról vételez energiát. Abban az esetben, ha a termelt energia több mint a pillanatnyi igény, akkor a felesleges energiát visszatáplálja az elektromos hálózatba. Fő rendszerelemek: napelem, inverter, "ad-vesz" villanyóra.
A szigetüzemű áramellátó rendszer esetén az inverter a napelemekről akkumulátort tölt. Az energiát az akkumulátor tárolja. A felhasználás azonnal, vagy később lehet. A felhasználható energiát a tárolás kapacitása határozza meg. Fő rendszerelemek: napelem, inverter, akkumulátorok.

Napelemes kapcsolás sziget üzemben történő működtetéshez

Kapcsolódó referencia: 
Maglódi családi ház napelemes rendszere