Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Napelemek típusai

Napelemek típusai, jellemzői

Alapvetően három fő típust különbözetünk meg: ezek az amorf kristályos, a mono- és a polikristályos napelem. Hatásfokuk és az előállítási költségük nagyon eltérő egymástól. A következőkben ismertetésre kerülnek a napelemek típusai.

Amorf napelem
Ez a legelterjedtebb típus, mert olcsó az előállítási költsége. A hatásfoka 6-8% között van, ami alulmarad a többiéhez képest. A kis hatásfoka miat jóval nagyobb felületet igényel ugyanannyi teljesítmény lefedése. Az amorf napelem a szórt fényt jobban hasznosítja, mint a közvetlen napfényt.

Monokristályos napelem
A ma létező legjobb hatásfokkal bíró napelem, aminek hatásfoka 16-18% között van. A monokristályos napelem a közvetlen (direkt) napfényt hasznosítja jobban.

Polikristályos napelem
Hatásfoka 14-15% között van. A fejlett technológiának köszönhetően ez már megközelíti a monokristályos napelem hatásfokát. A polikristályos napelemek jobban hasznosítják a szórt napsugárzásból származó energiát.

Inverterek jellemzői
Invertereink szinuszos kimeneti jelalakjuknak és nagy indítóáram leadási képességüknek köszönhetően igen széleskörűen alkalmazhatóak a legkülönfélébb felhasználásokhoz. Kitűnő paramétereik (magas hatásfok, alacsony üresjárati áramfelvétel, sokrétű védelmi funkciók, alacsony tömeg, stb.) miatt méltán népszerűek és közkedveltek. Az inverter segítségével 230V - 50Hz-es feszültség előállítása lehetséges alacsonyabb feszültségforrásból (12V, 24V, 36V). Ilyenek például az akkumulátorok, melyeket napelemes rendszer segítségével meg lehet táplálni, majd az inverterrel a hálózati feszültségszintre lehet hozni.

 

Kapcsolódó referencia: 
Családi ház napelemes rendszere