Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Napelemes rendszerek kialakítása

Napelem elhelyezése

Magyarországon déli tájolás és 40˚-os dőlési szöget szokás megadni. A napelem táblákat úgy is helyezhetjük el, hogy egy napkövető rendszert építünk, ami követi a Nap mozgását és így jóval optimálisabb teljesítményt érhetünk. Ennek a napkövetős rendszernek a hátránya, hogy bonyolult automatizálási rendszer szükséges és megnöveli a napelem rendszer költségét.

Napelemes rendszerkialakítások

Sziget üzemű
Szigetüzemről akkor beszélünk, ha a villamos energiát napelem modulokkal termeljük, és az energiát akkumulátorokban tároljuk. A fogyasztókat ennek segítségével elláthatjuk akár 12V, vagy 24 V egyenfeszültséggel. Amennyiben szükség van rá inverter segítségével akár ~230V feszültségű fogyasztókat is üzemeltethetünk. Előszeretettel alkalmazzák, ha a fogyasztási hely messze esik a közcélú villamos energia hálózattól. A villamos energia tárolásából adódó veszteségek miatt, hatásfoka alacsonyabb, mint a hálózatba történő visszatáplálásos rendszeréé.

Hálózatba visszatápláló
Hálózati visszatáplálásról akkor beszélünk, ha a napelemek által szolgáltatott feszültséget közvetlenül váltakozó feszültséggé alakítjuk át, így látjuk el a fogyasztókat. Amikor viszont nincs fogyasztás, akkor az arra alkalmas inverter segítségével a hálózatra táplálunk rá. Amennyiben a napelemek nem termelnek villamos energiát, akkor azt a közcélú hálózatról vételezzük. A hálózati visszatáplálást jellemzően családi házak esetében alkalmazzuk, ahol a villamos hálózat már kivan építve. Ha többlet energia termelődik, akkor azt vissza lehet táplálni a hálózatra, és erre a célra kialakított (kétirányú) speciális mérőóra számlálja. Az áramszolgáltatók 2003 óta kötelesek átvenni a zöldenergiát.